Optimist

In een Optimist zeil je alleen. Het is de meest geschikte boot om van jongs af aan in te leren zeilen. Bij Zeilschool IJburg vanaf 7 jaar.

Optimisten zeilen uitstekend, kunnen niet zinken en zijn door hun vorm verbazend stabiel. De ideale eenmansjeugdboot om in te beginnen, maar ook om nog jaren in door te varen. Zo krijgt de gevorderde zeiler een joystick en hangbanden, waardoor hij op het randje van de boot kan gaan zitten en kan uithangen bij hardere wind. Hierdoor begint het al meer op het wedstrijdzeilen te lijken.
Optimisten zijn gemakkelijk om in te varen en je doet alles zelf. En daar leer je, zeker de eerste zeilkampen, het meest van. Bij Zeilschool IJburg zijn het in de regel kinderen van 7 tot 12 jaar die in de Optimist varen. Hierbij wordt de diplomalijn Jeugdzeilen eenmans gevolgd.


Laser Pico

In deze snelle, onstabiele zwaardboot leer je met je gewicht op elke windvlaag in te spelen. Hangend in de hangbanden gebruik je de joystick om te sturen. Omslaan hoort bij een dag zwaardbootzeilen en het rechtzetten van de boot is dan ook een van de eerste dingen die je leert.

Je vaart gedurende de cursus in een wetsuit (deze is bij de prijs inbegrepen, maar je mag je eigen pak aan als je wilt). Zelf moet je zorgen voor water- of surfschoentjes en een groot vallende korte broek (surfshort) voor over je pak.
Voor je aan deze cursus kunt deelnemen vragen wij je wel minimaal 1 CWO (of gelijkwaardig) diploma te hebben gehaald in een discipline. Wanneer je iets kleiner bent, of het waait te hard om de boot onder controle te houden, kan het zeil om de mast gerold worden. Hierdoor kan iedereen tot hoge windkrachten blijven zeilen. Een uitdagende boot om je grenzen te verleggen!

Check hier het filmpje van de Laser Pico


Valk

De valk is een gaffelgetuigde kielboot met een lengte van 6,5 meter. De boot biedt plaats voor 4 cursisten + instructeur. Het is een allround schip die uitdaging uitdaging biedt voor de beginnende, maar ook de ervaren zeiler.

Omdat de instructeur aan boord zit kan hij/zij ingrijpen waar nodig maar wordt het ook makkelijker om te differentiëren. Het verhalen en bemannen van schip komen zeker aan de orde, samenwerken is met deze boot een pré!

Cursisten in de valk zijn doorgaans tenminste 12 jaar.